Ljubljana, orasul de care ne-am indragostit in cateva ore

In a doua zi de calatorie am plecat din Szeghed si am petrecut noaptea in apropierea Venetiei, trecand prin Slovenia, in special prin frumosul oras Ljubljana, despre care pur si simplu ne-am indragostit.

Drumul prin Slovenia l-am facut predominant prin munti. Pentru a ne dezmorti ne-am oprit in drumul nostru pentru o scurta vizita in capitala Sloveniei, Ljubljana. Este unul dintre orasele in care ne dorim sa revenim pentru ca ne-am simtit extraordinar. Este un oras cochet si extrem de curat, cu multe poduri, multi dragoni si oameni linistiti.

Evident ca inainte de a ne opri in Ljubljana am cautat pe internet cateva locuri pe care sa le putem vedea in micul nostru popas.

Din cate am citit Ljubljana are mai multe poduri peste raul Ljubljanica, insa doar cateva dintre acestea sunt mai cunoscute. Asa ca primul obiectiv la care am ajuns rapid din parcarea in care ne-am lasat masina a fost Podul Macelarilor. Podul este construit din beton si sticla si are parapetii plini de lacate ale iubirii. Una din ipotezele provenientei numelui acestui oras este legata de iubire asa ca nu se putea fara aceste lacate de toate marimile si formele care se gasesc pe Podul Macelarilor. Ana si Stefan chiar au zabovit la ele incercand sa gaseasca lacate pe care erau inscriptionate nume romanesti :). Tot pe acest pod este o statuie din bronz, insa am gasit mai multe in plimbarea noastra prin centrul vechi.

 

 

Pasii ne-au dus usor catre Podul Triplu care este format de fapt din trei poduri, doua pietonale si unul destinat biciclistilor si despre care am citit ca au fost construite de trei arhitecti diferiti in locul unui pod vechi, care a ars in urma unui incendiu.

 

Dupa ce am mers pe cele 3 poduri ne-am oprit in Piata Presern in care am putut vedea pe dupa schele Biserica Presern, care are exteriorul roz, o culoare aparte, cel putin pentru noi. In centrul pietei salasuieste statuia poetului France Presern, unul dintre cei mai importanti poeti sloveni.

Un al treilea pod pe care ne-am plimbat este Podul Dragonilor, pod la capetele caruia troneaza cate doi dragoni. In afara de cei patru dragoni de la capetele podurilor, de dragoni am tot dat in plimbarea noastra deoarece dragonii sunt simbolul acestui frumos oras.

Si pentru ca voiam sa ajungem la o ora rezonabila la Venetia, ne-am luat la revedere de la Ljubljana, cu promisiunea ca ne vom intoarce sa vedem celelalte obiective din oras si din zona si sa ne bucuram mai mult de frumusetile acestei tari. Ne-ar mai fi placut sa urcam la Castelul Medieval, la care se poate ajunge cu un furnicular si despre care aveti aici mai multe informatii. Am ratat de asemea o plimbare pe raul Ljubljanica, dar le-am facut cu mana turistilor care se plimbau cu vaporasele cat timp am savurat o inghetata.

Pe langa aceste obiective se mai pot vizita in Ljubljana Catedrala Sfantul Nicolae, Muzeul de Literatura, Muzeul de arta, Muzeul naturii si Parcul Trivoli. De asemenea, pe lista avem si Pestera Postojna si Castelul Predjama, situate la o ora si jumatate de Ljubljana pe autostrada catre Italia, Lacul Bled in Alpii Iulieni, aproape de granita cu Austria si Cheile Vintgar, situate in apropierea Lacului Bled.

Ce am mancat

Terasa la care ne-am oprit a fost Zlata Ribica, pentru ca avea atat preparate cunoscute cat si preparate traditionale. Copiii au mers pe ceea ce cunosteau, snitel cu cartofi prajiti (20 de euro pentru o portie), iar noi am rugat ospatarul sa ne recomande ceva traditional asa ca ne-am comandat o portie de wursti traditionali cu mamaliguta si mustar (15 euro pentru o portie) si o portie de paprikas de vita cu gnochi (13 euro pentru o portie). Mancarea a fost excelenta, insa inghetata pe care am mancat-o dupa de la CACAO, a fost geniala – foarte buna si extrem de multa (3.8 euro pentru o portie cu doua arome).

Cam asta a fost experienta noastra cu Slovenia si Ljubljana. Ciao e ci vediamo a Venezia

Daca va plac experientele noastre #in4, puteti sa ne urmariti de asemenea pe FacebookInstagram, Tik Tok si You Tube.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top