Roma, destinatie de vacanta in orice anotimp
Roma este o destinatie frumoasa in orice anotimp. Noi am ales sa o vizitam la inceput de vara, insa cred ca e frumoasa oricand si ai ce face in Roma fie ca mergi intr-un city break, fie ca stai mai multe zile. Am luat biletele de avion fara sa ne gandim prea mult si nici sa ne facem planuri inainte. A fost foooarte bine asa si ne-am bucurat din plin de oras.
Cum am ajuns la Roma
Asa cum am spus mai sus, nu planuiam insa am gasit o oferta la Wizz care ni s-a parut avantajoasa si am zis sa profitam, mai ales ca incepea vacanta de vara a copiilor. Biletele pentru zbor dus-intors, 4 persoane, cu bagaje de mana si fara masa au costat 1450 lei, cu aterizare pe aeroportul Ciampino. Am avut cel mai bun orar de zbor in sensul ca am putut profita atat de prima zi cat si de ultima la maxim, desi a fost usor obositoare ora de plecare. La dus am decolat la 6 si la intoarcere am decolat la 22 si am aterizat la 1. La intoarcere am plecat cu o ora intarziere, trebuia sa plecam la 21, dar nu ne-a deranjat foarte tare, abia am avut timp in aeroport sa ne bucuram de ultima pizza. Mai greu a fost pentru mine pentru ca a doua zi am fost prezenta la serviciu. Checkin-ul la Wizz l-am facut online, atat pentru plecare cat si pentru intoarcere, cu cateva zile inainte de plecare, astfel ca a trebuit sa ajungem la aeroport cu 1,5 ore inainte de decolare. Zborul a fost lin, la plecare a trecut extrem de repede, la venire si mai repede pentru ca cel putin echipa fetelor a dormit. De obicei cand plecam #in4, ne rezervam biletele in randuri consecutive, locurile de la geam si mijloc si eu stau langa Ana si tati langa Stefan.
Transportul local
De la aeroportul Ciampino am optat pentru transfer cu Terravision catre Termini. Biletele le-am achizitionat din aeroport, dar se pot rezerva si online. Pretul unui bilet dus este de 6 euro / persoana, platesc inclusiv copii cu varsta peste 4 ani. Economisiti 1 euro / persoana daca faceti rezervare online.
De la Termini ne-am luat doua bilete CIS valabile 7 zile atat pentru metrou cat si pentru transportul de suprafata, de la automatele din Termini. In Roma copiii cu varsta pana in 10 ani nu platesc transportul, atat cel de suprafata cat si cel cu metroul, daca sunt insotiti de un adult care are bilet. Pentru mai multe detalii legate de costuri pentru transportul din Roma gasiti aici. Drumul de dimineata catre cazare a fost cam neplacut, pentru ca era ora de plecare a localnicilor catre serviciu, asa ca noi cu bagaje si treziti foarte devreme, ei multi si inghesuiti, afara cald, ce sa mai, a fost combinatia perfecta. De asemenea singura noastra problema in acest sejur a fost tot legata de transport, in sensul in care in zona in care era hotelul, aveam putine optiuni de transport si anume 3 autobuze catre centru. Unele circulau la intervale mari de timp, mai ales seara, asa ca ne-am cam plictisit asteptandu-le. Metroul ramane de baza in Roma si vom tine clar cont de acest detaliu la urmatoarea aventura acolo.
Cazare
Stiam ca Roma are o retea de metrou foarte bine dezvoltata, la fel ca si transportul de suprafata. In ceea ce priveste transportul de suprafata ne-am cam inselat, pentru ca circula la intervale mari de timp, mai ales seara. Ca de obicei am inceput cautarile pentru cazare pe airbnb, speram inca sa testam si serviciile acestui site, insa camerele gasite erau peste bugetul pe care ni l-am propus asa ca ne-am indreptat spre varianta de hotel. Voiam un hotel micut, cochet si nu neaparat in nebunia din centru. Ne bazam pe faptul ca la ei se circula in regula, ca avem copii mari si ne putem baza pe ei. Asa ca am avut pe lista finala Hotelurile Jonico si Il Casteletto pe care il puteti gasi pe booking.com aici. Am ales sa facem rezervare fara anulare la Il Casteletto asa ca am platit pentru 6 nopti de cazare cu mic dejun inclus pentru 2 adulti si 2 copii de 7 ani 1722 lei.
Desi am ajuns la hotel mai devreme decat ora checkin-ului, receptionista, romanca bineinteles, a fost foarte draguta si ne-a cazat de cum am ajuns.
Camera pe care am avut-o a fost spatioasa, curata, suficienta pentru noi 4. Am avut un pat matrimonial si doua paturi single supraetajate in care copiii au facut cu randul la dormit sus / jos, lenjeria si prosoapele au fost foarte curate. Baia era spatioasa, avea inclusiv bideu, dar si celelte obiecte utile intr-o baie. Ce nu mi-a placut a fost spatiul de depozitare insuficient pentru 4 persoane. De asemenea pentru ca aveam camera la parter cu vedere din curtea interioara, nu am prea deschis obloanele, stateam doar cu geamurile deschise, dar cu obloanele semi inchise asa ca la noi in camera era vesnic intuneric, ma rog cat am stat prin camera. Si inca un detaliu care nu mi-a placut: cameristele cand faceau curatenia, incepeau foarte dimineata si cu galagie, astfel incat era imposibil sa te mai odihnesti.
Obiective vizitate
Ziua 1
Ziua 1 a fost cea in care am ajuns, si pentru ca ne-am trezit foarte devreme, dupa ce ne-am cazat si am mancat ceva la un restaurant din apropierea hotelului, ne-am odihnit. Nu am reusit decat spre seara sa ne intalnim cu niste prieteni si sa vedem Fontana di Trevi. Ca de obicei multa aglomeratie, dar am reusit sa ne apropiem, sa facem cateva poze dragute, sa aruncam cativa banuti si sa ne dorim sa ne mai intoarcem in Roma, desi nu stiam cum va fi aceasta aventura. In drum spre hotel ne-am oprit in Piazza Del Popolo sa ne bucuram de priveliste si de o inghetata.
Ziua 2
Pentru ca nerbadarea de a vedea soldati si a vorbi despre istorie era mare, am rezervat aceasta zi Forului Roman si Colloseumului.
Bilete am luat online, le-am printat si le-am prezentat la ghiseele speciale de langa Colloseum. Biletele au costat 32 euro in total (12 euro/adult + 2 euro de fiecare persoana inclusiv copiii pentru rezervare – copiii pana in 18 ani nu platesc bilet). Biletul este un bilet comun pentru ambele obiective, valabil 2 zile consecutive, in Forul Roman am avut acces la orice ora iar in Colloseum cu aceste bilete am avut acces dupa ora 14. Mai multe detalii despre diferite variante de bilete aveti aici.
Pentru noi a fost bun acest program, pentru ca in prima parte a zilei am vizitat Forul Roman, la pranz am mancat si apoi cu forte proaspete am vitat si Coloseumul. Desi am avut bilete cumparate online, la Forul Roman am stat la coada, pentru controlul de securitate, aproximativ 45 minute. La Colloseum ceva mai putin, pana in 30 de minute. Am evitat cumparand biletele online, doar coada pentru cumpararea biletelor.
Dupa ce am iesit din Colloseum, am luat metroul o statie si am vizitat Termele lui Caracalla. Intrarea la terme este 8 euro /adult si 4 euro/copil si pe noi acest obiectiv nu ne-a imprsionat atat de tare. Ne asteptam la mai mult sau poate asteptarile noastre erau mai mari dupa ce vazusem inainte Forul si Colloseumul.
Ziua 3
Aceasta zi a fost cea mai surprinzatoare din toate punctele de vedere, atat pentru noi cat si pentru copii. Am vizitat Vaticanul cu Basilica San Pietro, dar si Castelul San Angelo si Ponte din San Angelo.
Basilica San Pietro este impresionanta si nu as putea sa povestesc mai mult despre ea, decat informatiile care sunt pe siteurile de specialitate. Cert este ca trebuie vizitata macar o data in viata indiferent de religie, credinte etc. Pentru a vedea Basilica de sus si imprejurimile am optat sa urcam cu liftul primele 320 scari si apoi am urcat pe jos pana in varful cupolei inca 231 de scari. Si totul a fost minunat. Mi-am facut griji initial ca sunt prea multe scari de urcat, prea abrupte, prea inclinate, prea stramt culoarul, dar nimic nu a impiedicat copiii sa se bucure ca sunt acolo. Nu ne-am luat bilete dinainte, am ajuns dimineata pana in 11 si coada pentru a trece de controlul de securitate a fost de 30-45 minute. Majoritatea acestor minute le-am stat in soare, insa eram inarmati cu apa, palarii de soare, creme de soare. La coada pentru a urca cu liftul pe terasa am stat aproximativ 20 de minute. De retinut este ca biletul pentru a urca cu liftul pe terasa este valabil doar 1 ora, asa ca cel mai bine este cand il cumparati sa si urcati. Costul biletului pentru a urca cu liftul este de 10 euro / adult si 5 euro/copil. Alte costuri pentru a urca si a admira privelistea gasiti aici.
De la San Pietro am mers pe jos, spre Castelo San Angelo, fiind foarte aproape, la 10-15 minute de mers pe jos. Nu l-am mai vizitat pana acum, insa imi pare bine ca l-am descoperit, iar eu m-am indragostit iremediabil de el. Biletul de intrare a fost 16 euro / adult si 1 euro / copil cu varsta de pana la 18 ani.
Ce mi-a placut cel mai mult in interior, dincolo de aerul medieval, a fost micul resturant unde se putea sta, savura o apa, o inghetata si admira peisajul. Si pentru noi in zilele urmatoarele toate drumurile au dus catre Castelo San Angelo fie ca a fost pe jos, cu barca sau mijloacele de transport in comun.
Ziua 4
Inca de cand ne-am facut planurile cu ce am vrea sa vedem la Roma, am agreat ca o zi sa fie pentru leneveala, plaja, mare, soare. Asa ca am plecat de dimineata de la hotel si de la statia Basilica San Paolo, am luat metroul pana la Lido di Ostia. Cand am ajuns acolo am cautat drumul cel mai scurt catre plaja si la prima plaja privata am si intrat. Ne-a placut ca in interior avem variante de mancare si de asemena putem folosi dusurile. Mai jos puteti gasi cateva preturi de la aceasta plaja privata:
-
- Sezlong: 9 euro in cursul saptamanii si 10 euro in weekend
-
- Umbrela: 8 euro in cursul saptamanii si 10 euro in weekend
- Copiii platesc doar un bilet de intrare: 2 euro/copil pana in 8 ani si 3 euro/copil intre 9 si 12 ani.
Am avut noroc de o zi calduroasa, apa a fost relativ calda si am putut sta toata ziua pe plaja. Nu prea obisnuim asta in vacantele in care mergem la mare, insa acum am facut o exceptie.
La plecare am coborat in statia de metrou Ostia Antica cu gandul de a vizita Ostia Antica, vechi port al Romei, insa am ajuns pre tarziu si nu am mai putut intra. Ne-a parut rau, insa asa cum am spus va exista cu siguranta o data viitoare la Roma. Mai multe detalii despre Ostia Antica aici.
Stiati ca in Roma este o piramida? Si pe langa ea sunt multe alte obiective de vazut.
Ziua 5
Am plecat de la hotel cu gandul sa ne plimbam cu barcuta pe Tibru si eventual sa ne oprim pe traseul pe care il pargurge la obiective la care nu ajunsesem inca. Ne-am imbarcat la Ponte San Angelo si o calatorie pentru noi 4 a fost de 12 euro.
Am mers cu barcuta pana la insula Tiberina unde ne-am hotarat sa coboram si sa o vizitam si de acolo am zis ca trebuie sa ajunge la La Bocca della Verita. Asa ca am luat autobuzul cateva statii si cateva minute de mers pe jos am decoperit o coada destul de mare. Noi am ajuns in jurul pranzului si cred ca am stat cam 45 minute la coada. Pozele le-am facut in 2 minute. Dar a fost distractiv. Apoi am cautat in zona un restaurant dragut in care sa manacam si am avut de unde alege.
Dupa ce am completat masa de pranz si cu o inghetata delicioasa, am pornit pe jos catre Gradina cu Portocali, despre care ausisem ca e un loc linistit si cu priveliste frumoasa. Si asa a si fost. Chiar daca era destul de aglomerat, view-ul a fost impresionant, gradina chiar romantica.
Desi a fost singura zi in care ne-a si plouat un pic, nu am reuntat la plimbare si de la Gradina cu portocali am plecat spre Piazza Venezia unde am vazut Columna lui Traian, exteriorul Il Vittoriano. Apoi in plimbare pe stradute am mers spre Pantheon, unde nu am mai stat sa intram deoarece era o coada interminabila. Probabil ca am fi stat cel putin 2 ore la coada. Asa ca am ales sa ne plimbam pe stradute, sa degustam ingetata si prajituri, sa observam oamenii si orasul. In plimbarea noastra am ajuns in Piazza Navona si am stabilit ca aici ne vom intoarce sa luam cina.
Dupa ce ne-am reincarcat bateriile la hotel, ne-am reintors pentru cina in Piazza Navona care este plina de terase primitoare si in care este mancare pentru toate gusturile si buzunarele.
Ziua 6
Imediat ce ne-am trezit, copiii au luat micul dejun, iar eu am facut rapid bagajele. Apoi orele care ne-au mai ramas de petrecut aici le-am petrecut alergand dupa niste jucarii pe care le-am vazut intr-o librarie, care evident ca era inchisa pentru ca era duminica. Am avut noroc ca am gasit soldatul pe care si-l dorea Stefan la un magazin de suveniruri, iar Ana si-a luat un squishy, pe care si l-a adaugat la colectie, desi initial de la librarie voia niste slime-uri pe care nu le-a vazut in Romania.
Evident ca am zis ca nu putem pleca fara sa vedem si Santa Maria Maggiore, asa ca am dat o fuga si aici.
Ce am mancat
Asa cum stim Italia insemana in primul rand pizza, paste si inghetata. Asa ca am profitat la maxim de felurile lor traditionale. Pentru o portie de paste am platit intre 7 si 12 euro, pizza in functie de ingrediente variaza intre 8 si 12 euro, un hamburger cu cartofi prajiti era in jur de 6 euro, iar pentru o cupa de inghetata am platit in jur de 2-2,5 euro, si la ei o cupa este absolut suficienta si indestulatoare inclusiv pentru adulti. Pentru 4 persoane plateam la o masa intre 50 si 80 euro in functie de ceea ce mancam. Restaurante si terase se gasesc aprope la orice pas, probabil ca ne-ar fii fost mai usor daca copiii erau deschisi in a incerca feluri de mancare noi, dar a fost bine si in general am mancat bine peste tot.
A fost frumos, am mai vizita cu siguranta Roma, asa ca Ciao e ci vediamo presto!
Daca va plac experientele noastre #in4, puteti sa ne urmariti de asemenea pe Facebook, Instagram, Tik Tok si You Tube sau puteti rasfoi prin arhiva blogului pentru alte idei de petrecere a timpului liber.