Anul trecut am tot auzit de la prieteni că Valencia este un oraș recomandat familiilor cu copii, așa că anul acesta a ajuns și pe lista noastră de călătorii. De la început am stabilit că va fi o vacanță de genul do it yourself și ne-am ocupat singuri de toate detaliile.
Primul lucru la care ne-am uitat înainte de a lua biletele a fost să verificăm cum este vremea în Valencia în aprilie-mai. Și cum prognoza de pe accuweather.com era optimistă, cu temperaturi de primăvară, nu am mai stat pe gânduri.
Cum am ajuns la Valencia
Biletele de avion le-am luat pentru finalul lunii aprilie, cand am gasit prima oferta rezonabila. Compania cu care am zburat a fost Blue Air si am platit pentru zbor dus – intors 2343 lei, pentru 6 persoane. Optiunea noastra a fost pentru locuri fara tarif suplimentar de loc, fara masa, doar cu bagaj de mana, insa dupa experienta de la intoarcere, daca vom mai zbura cu ei, vom opta pentru locuri cu taxa.
De ce spun experienta de la intoarcere? Noi am plecat in aceasta experienta cu bunicii, check-in-ul l-am facut atat pentru plecare cat si pentru intoarcere cu cateva zile inainte de plecare. Doar ca avionul cu care trebuia sa ne intoarcem a fost inlocuit cu unul mai mic si locurile pe care le rezervasem, doua randuri de cate trei locuri, nu mai existau. Asa ca la imbarcare ne-au fost date locurile ramase libere, fara sa ni se explice macar ce se intampla etc. Abia cand am ajuns in avion, am aflat despre ce era vorba. Singurul lucru bun in toata nebunia de la intoarcere, a fost ca au tinut cont sa ne aseze adult+copil. Bunicii au stat separat de noi si unul de altul.
Cazare in Valencia
Inainte de a cauta cazarea ne-am facut un plan cu ceea ce voiam sa vizitam si ne-am uitat la reteaua de transport din Valencia. Am cautat cazare la care sa ajungem usor de la aeroport, dar si din care sa plecam usor spre obiectivele turistice. Am inceput cautarile pe airbnb.com si pentru ca nu am gasit nimic care sa ne faca cu ochiul, ne-am indreptat spre varianta hotel. Am facut rezervare la Hotel Olympia Universidades pe booking.com, care are statie de metrou la 2 min de mers pe jos si statie de tramvai (care de fapt apartine retelei de metrou) chiar in fata, ambele cu denumirea Benimaclet. Tot langa hotel, la un minut este si statie de autobuz. Olympia Universidades este un hotel care permite anularea cu 5 zile inainte de checkin fara taxe suplimentare. Am platit pentru cele doua camere 1.890 lei (o camera pentru 2 adulti + 2 copii de 7 ani si o camera pentru 2 adulti). Am optat la rezervare pentru cazare fara mic dejun, iar la hotel am platit 7 euro / persoana pentru acesta. La hotel am gasit exact ce am platit, camera nu foarte spatioasa, insa suficienta pentru cele doua nopti, curatenie.
Transportul local in Valencia
In mica noastra escapada am calatorit prin oras atat cu autobuzul, dar si cu metroul (subteran si suprateran – care este de fapt tramvai). Metroul subteran este structurat pe zone, A, B, C D, ca in poza de mai jos.
De exemplu, de la aeroport, care este in zona B pana la statia Benimaclet care este in zona A, se plateste tarif de doua zone. In Valencia la o calatorie cu metroul subteran trebuie validat cardul atat la statia de intrare cat si la statia de iesire. Preturi pentru toate tarifele de la metrou le gasiti aici. Important, copiii sub 10 ani insotiti de un adult au gratuitate la metrou insa la autobuze nu au. Noi am luat de la aeroport o cartela Bonometro pentru doua zone care costa 13 euro (11 euro calatoriile si 2 euro cardul) si care are 10 calatorii pe care am folosit-o pentru transferul Aeroport-Benimaclet cu metroul subteran cat si la plecare de la Benimaclet la Aeroport. Ne-au mai ramas doua calatorii pentru data viitoare :). Pentru plimbarile din Valencia am mai luat o cartela Bonometro pentru o zona pe care am folosit-o la metroul de suprafata. Pentru autobuz am optat tot pentru o cartela de 10 calatorii denumita Bonobus, care costa 10,5 euro (8,5 euro calatoriile si 2 euro cardul) si pe care am incarcat-o de doua ori cu cate 8,5 euro/10 calatorii la centrele autorizate, care sunt cam putine (tobacco shopuri in general), in principiu in zona centrala a Valenciei – centrul istoric. Pentru ca nu am avut de la inceput o astfel de cartela, am achizitionat biletele chiar de la soferul autobuzului, pretul unui bilet fiind de 1.5 euro / persoana (inclusiv copiii). Gasiti aici preturile la reteaua de transport de autobuze.
Obiective vizitate in Valencia
Ziua 1
Parcul Gulliver a fost primul loc unde ne-am oprit. Intrarea in parc este gratuita, iar locul este impecabil: curatenie, toalete foarte curate, paza. Locul este pavat cu piatra mica, asa ca poate ar fi bine sa fiti incaltati cu pantofi sport.
Copiii au fost extrem de incantati, au incercat toate topoganele lui Gulliver si noi am incercat sa tinem pasul cu ei.
Oceanograful este destul de aprope de acest parc, asa ca am optat pentru a merge pe jos, cea mai mare parte din drum prin gradinile Turia. Am ales sa vizitam doar Oceanograful. Hemisferic-ul si Muzeul stiintelor am hotarat sa le lasam pe data viitoare, pentru ca va exista cu siguranta o data viitoare. Pentru intrarea in Oceanograf, ca sa nu pierdeti 30-45 minute la coada de la casa de bilete, se pot achizitiona biletele in avans. Noi nu am fost hotarati ce anume vrem sa vizitam si rau am facut, pentru ca am stat peste 30 minute la coada, in soare… Biletele se pot achizitiona online de pe www.oceanografic.org sau chiar si de la hotel. Preturi pentru biletele de intrare si alte info gasisti aici.
Am vizitat in Oceanograf tot ce se putea si am participat si la spectacolul cu delfini care a fost foarte apreciat de copii.
Din fata Oceanografului am luat autobuzul 95 pana la ultima statie si ne-am oprit la MAAAAAAREEEEEE!!!!! (Malvarosa beach/Playa de la Malvarrosa). Am fost foarte fericiti sa megem pe nisipul fin si foarte curat, sa admiram plaja, marea, cladirile din jur, faleza……am fi ramas acolo pe viata. Desi apa nu cred ca avea mai mult de 15 grade, se facea si baie, iar pe plaja erau foarte multi localnici.
Ziua 2
Dupa ce copiii au luat micul dejun la hotel, am plecat spre Catedrala din Valencia, care a fost intr-adevar asa cum citisem: impunatoare. Mai multe despre istoria catedralei, stilurile pe care le imbina si istorie, gasiti chiar pe site-ul catredalei.
De la catedrala, am plecat pe jos spre Piata Centrala, un fel de Obor, dar un pic altfel. Nu ne era foame, insa acolo nu am putut rezista fructelor si gustarilor cu produse traditionale vandute la pahar.
De la Piata Centrala am plecat cu autobuzul 73 spre Bioparc, unde am stat pana seara. Pentru intrarea in Bioparc ne-am cumparat biletele de la hotel si nu am mai stat la coada. Info despre Bioparc, program, tarife si achizitionare bilete online puteti gasi aici.
Am salutat toate animalele din Bioparc trecand pe la fiecare, asa cum ne indica traseul de pe harta primita la intrarea, ne-am bucurat de vizita privata in zona in care locuiesc lemurii, am participat la spectacolul de hranire a animalelor. Copiii au fost foarte incantati ca au putut privi atat de aproape animalele.
Dupa Bioparc ne-am intors in centrul istoric cu autobuzul 73, pana in zona Mercado Central.
Unde am mancat in Valencia
Asa cum am scris micul dejun l-au servit copiii la hotel, noi nu mancam dimineata :D. Pranzul ne-a gasit in cele doua zile la Oceanograf si in Bioparc. In Oceanograf noi am reperat doua optiuni pentru a servi masa: o terasa de tip fast food (hamburgeri, hot dog, inghetata si alte gustari) si un “impinge tava” cu mancare gatita. Pentru masa servita la impinge tava, felul doi+apa/ racoritoare am platit in jur de 50 euro, ceea ce nu mi se pare mult deloc pentru 6 persoane. Si am avut de unde sa alegem, in functie de preferiente.
In Bioparc am mancat tot la “impinge tava”, mancarea nu a fost la fel de variata ca la Oceanograf, insa gustoasa si am platit 57 euro pentru 6 adulti mancare + apa / bere / vin. Dar la Bioparc a compensat locatia restaurantului: pe un ponton de unde puteau fi admirate girafele, caprele salbatice, pasarile, pestii.
Mesa de seara am servit-o la fast food-ul Amigo Donner Kebab de langa hotel in seara cand am ajuns in Valencia, la La Paz, o terasa pe malul marii in a doua seara si la Restaurante Teraza La Cava din centrul istoric in ultima seara. Bineinteles ca noi adultii am degustat renumita paella valenciana cu fructe de mare, carne de pui, fiecare dupa preferinte. Copiii au ramas pe clasicul gratar cu cartofi prajiti. La Teraza La Cava am platit in jur de 100 euro/masa. Nu ne-am abtinut nici de la inghetata, cea mai buna am mancat-o pe plaja, de la Heladeria Jijonenca unde un cornet era in jur de 2,20 euro, in functie de aroma.
Si poate va intrebati cum ne-am inteles cu oamenii de acolo? In spaniola, traiasca telenovelele :)))).
Cam asa a fost experienta noastra de aici, din punctul nostru de vedere una foarte reusita. Abia asteptam sa plecam in urmatoarea aventura.
Daca va plac experientele noastre #in4, puteti sa ne urmariti de asemenea pe Facebook, Instagram, Tik Tok si You Tube sau puteti rasfoi prin arhiva blogului pentru alte idei de petrecere a timpului liber.