Pentru anul acesta, ne-am planificat din nou o iesire din tara in primavara. Pe lista noastra se aflau trei destinatii: Atena, Paris si Viena. Pentru a putea petrece mai mult de un week-end in afara tarii, am trebuit sa tinem cont si de programul scolar, avand in vedere toate concursurile la care participau Ana si Stefan. Regretam ca nu am fost mai activi in ceea ce priveste calatoriile cand copiii erau la gradinita, pentru ca nu ar fi fost o problema sa lipseasca cateva zile in timpul saptamanii. In final, am ales sa vizitam Atena, capitala Greciei.
Cum am ajuns in Atena


Am cautat bilete de avion pentru cele trei destinatii, ne-am uitat si pe accuweather si am hotarat sa ne indreptam catre Atena la final de martie, inceput de aprilie. De data aceasta am zburat cu Ryanair iar pentru noi 4, biletele de avion au costat 200 euro, cost care a inclus patru bagaje mici de mana si doua bagaje mari de mana. Am decolat la ora 06:45 si durata zborului a fost de o ora si 45 de minute.
Transportul local

Ne place foarte tare atunci cand calatorim sa folosim mijloacele de transport locale pentru a fi mai aprope de oameni si pentru a simti mai bine vibeul locului. Am studiat inainte toate variantele de transport aici si am optat pentru un abonament de 5 zile valabil pentru toate tipurile de transport urban subteran si suprateran, exceptie facand aeroportul si cateva linii speciale marcate cu X care au tarife separate. Pentru calatoria de la si catre aeroport, am optat pentru varianta metrou pentru care am platit 10 euro/drum/adult si 5 euro/drum/copil. Mai exista si optiunea de a lua un shuttle de la aeroport pana la o statie de metrou (Syntagma sau Doukissis Plakentias) care costa cam 5-6 euro de persoana, insa am preferat varianta metrou care ne-a dus direct pana la hotel.

Cazare
Avand in vedere experienta de anul trecut de la Roma, cand ne-am dat seama ca metroul este esential in marile orase, de data aceasta am tinut cont de acest aspect in cautarile noastre. De obicei la cazare ne propunem de la inceput un anumit buget pe care incercam sa il respectam. Am ales un apart hotel cu patru locuri (pat dublu + doua paturi suprapuse) pe care l-am rezervat prin booking.com. Apartamentul a fost spatios, curat, gazda a fost foarte draguta si ne-a lasat in bucatarie cafea, fructe, paine si gem facut in casa.


Ne-a placut apartamentul pentru ca a fost spatios. Acesta are acces la o curte interioara, de care noi nu ne-am bucurat avand in vedere vreme racoroasa si timpul scurt. Dar pentru cei care viziteaza Atena vara, accesul la curtea interioara este ce trebuie pentru o seara calduroasa.

De asemenea un mare plus pentru aceasta locatie este ca vis-a-vis aveam metroul, statia Petralona.
Ce nu mi-a placut este faptul ca in cladire nu este incalzire centralizata si am inclazit cu aer conditionat si aeroterma doar camera in care dormeam si baia. Bucataria a stat neinclazita; intram in ea doar pentru a ne lua lucrurile de care aveam nevoie.
Obiective vizitate
Ziua 1
Pentru ca am plecat in zori si ca ne-am trezit la 4 pentru a ajunge la timp in aeroport, dupa check-in am mancat si ne-am retras in camera pentru ca aveam nevoie sa ne raincarcam bateriile. Dupa siesta am plecat sa descoperim in sfarsit Atena.

Am luat metroul catre Monastiraki si ne-am plimbat pe stradutele din jurul pietei, am admirat de departe Acropole si apoi am luat-o pe jos pana la cladirea Vechiului Palat al Parlamentului pentru a asista la schimbarea garzii – evzones pe numele lor. Aceasta cladire se afla in Piata Syntagma iar ceremonia in sine nu dureaza mult, dar noua ne-a placut.

Dupa ceremonie am ramas in piata pentru ca ne-am facut multi prieteni zburatori. Am avut si un complice: un domn care vindea graunte pentru porumbei. Porumbeii au fost foarte prietenosi, iar Ana si cu mine super fericite sa ii avem asa aproape.


Tot in prima seara am mai vazut Arcul lui Hadrian, din exterior Templul lui Zeus si Catedrala Metropolitana, toate fara taxa de intrare.



Ziua 2
A doua zi ne-am propus sa imbinam istoria cu relaxarea.




In prima parte am vizitat Acropole cu Partheon, Teatrul lui Dionysos si Teatrul Odeon. A batut vantul foarte tare, insa a meritat fiecare minut petrecut acolo. Intrarea costa 10 euro pentru adulti iar copiii nu au platit. La coada am stat in jur de 30-45 minute.



Dupa ce am iesit din aceasta zona, am luat-o pe stradutele linistite pline de flori, pisici si portocali, care ne-au dus catre Agora Greceasca si Forul Roman. Intrarea pentru aceste monumente este de 3 euro de persoana, insa copii nu au dorit sa intre, asa ca le-am lasat pe data viitoare.



Dupa pranz am plecat spre Attica Zoological Park. Drumul pana la zoo l-am facut cu autobuzul 319 pe care l-am luat de la statia de metrou Doukissis Plakentias si l-am facut in mai mult de o ora. Gradina Zoologica nu este la fel de impresionanta ca cea din Valencia, insa tuturor ne-a placut foarte tare spectacolul oferit de delfini.


Copiii au fost impresionati de toate animalele de acolo si dornici sa le descopere pe fiecare in parte. Este bine sa aveti cu voi apa si gustari, pentru ca in interiorul zoo noi nu am gasit cine stie ce de cumparat, posibil pentru ca am vizitat Atena in extrasezon. Intrarea ne-a costat in total 60 de euro (family ticket – 2 adulti si 2 copii). Mai multe info puteti gasi aici.






Ziua 3
Planurile noastre au fost sa vizitam macar una din insulele din apropierea Atenei si aveam in plan insula Hydra. Am plecat devreme in port, insa din cauza vantului de pe mare, toate cursele spre insulele din jur au fost anulate. Asa ca aceasta zi a fost de relaxare, am vizitat portul si ne-am plimbat pe plaja.


Ca sa ajungem in port am luat metroul pana la ultima statie, Pireu. Ca sa ajungem pe faleza ne-am intors de la Pireu o statie de metrou, pana la Faliro, de unde am luat tramvaiul cu numarul 3 pana am ajuns in zona plajei. De acolo am luat-o la pas prin nisip. Plimbarea de pe plaja a fost singura plimbare fara vant.





Dupa ce ne-am intors in centru, cu tramvaiul numarul 5, am vrut sa intram la Muzeul Iluziilor, muzeu recomandat de gazda noastra, insa coada era foarte mare si am abandonat.
Ne-am intors la apartament cu gandul sa mergem pe seara sa vedem apusul de pe dealul Lykavitos. Si cum planurile nu se potrivesc intotdeauna, odata ajunsi in camera, copiii nu au mai dorit sa iasa. Asa ca i-am lasat cu bunicii si noi am fugit spre Lykavytos. Nu am ajuns la apus, insa cred ca peisajul de acolo taie resuflarea oricui indiferent de momentul zilei ajunge sus. Noi nu am vazut de unde pleca furnicularul si am urcat pana in varf pe jos. In total, de la statia de metrou Syntagma pana in varf am facut aproximativ 40 minute. As mai face asta de 1000 de ori fara sa imi para rau.

Am mai vazut capitale de la inaltime, insa Atena de sus are ceva aparte. Daca ajungeti sa vizitati acest oras faceti-va un pic de timp pentru o urcare acolo.


Ziua 4
Ultima zi am rezervat-o “revenirilor” pentru ca avionul a decolat la 15.55 si am spus sa il umplem cu restante si cu ce ne-a placut mai mult.
La prima ora am intrat in Muzeul Iluziilor din care nu am fi vrut sa mai plecam. Oamenii de acolo au fost foarte prietenosi, ne-au ajutat cu pozele, ne-au sugerat cum sa ne fotografiem. Intrarea acolo a costat 23 euro in total (family ticket – 2 adulti + 2 copii).



Dupa vizita la muzeu am plecat sa vedem pe zi Atena de la inaltime, de pe Dealul Lykavytos. Pentru a ajunge la furnicular am coborat la statia de metrou Syntagma apoi am urcat o panta considerabila catre statie, cam 20 de minute.

Cu furnicularul un drum dus-intors costa 7,50 euro/adult si 4 euro/copil si drumul dureaza 5 minute pana sus / jos.

Peisajul a fost la fel de impresionant, nu am mai fi vrut sa plecam.


Ce am mancat
Pentru noi Grecia insemana, in ceea ce priveste mancarea, gyros, salata greceasca, musaka si suvlaki. Micul dejun copiii il serveau in camera, insa pranzul si cina le-am luat intotdeauna la taverne din zonele unde eram la momentul respectiv. Ca sa va faceti o idee am dat in jur de 2,70 euro pentru un gyros pita, 8-10 euro pentru un gyros la farfurie, 9 euro pentru un souvlaki de pui, 9 euro pentru o musaka cu vinete si cartofi, 3,5 euro pentru o salata tzatziki si 2.8 euro pentru o cupa cu inghetata. Apa era in jur de 1,5 euro la 1 L si fanta pe care o prefera copiii in jur de 3 euro doza.




Chiar daca vremea nu a fost tot timpul prietenoasa cu noi din cauza vantului, chiar daca am facut in medie 20.000 pasi pe zi, abia asteptam sa ne reintoarcem. Si nu uitati: pentru a ajunge la aeroport, daca preferati varianta cu metroul, va recomandam sa va rezervati o ora pentru calatoria efectiva cu acesta si cam 1,5 ore pentru formalitati si mici cumparaturi din duty-free daca doriti. Noi nu am calculat tocmai bine timpul necesar si era cat pe ce sa avem si ziua 5 in Atena.

Daca va plac experientele noastre #in4, puteti sa ne urmariti de asemenea pe Facebook, Instagram, Tik Tok si You Tube sau puteti rasfoi prin arhiva blogului pentru alte idei de petrecere a timpului liber.