Côte d’Azur – ce am vizitat in Monaco si Nisa

Ne-am desprins cu greu de Cinque Terre si Marina di Pietrasanta pentru a vedea cum arata o mica parte din Côte d’Azur. Am rezervat astfel doua nopti de cazare in zona Nisa, mai exact in Cagnes sur Mer, un mic orasel langa Nisa.

Dupa un drum destul de lung, de aproximativ 6,5 ore, de la Marina di Pietrasanata la Cagnes sur Mer, presarat cu cateva obstacole pe drum care ne-au intarziat cu mai mult de doua ore (doua ambuteiaje cauzate de accidente pe autostrada si cozi foarte mari la punctele de plata ale autostrazii la iesirea din Italia si la intrarea in Franta) am ajuns cu bine in minunata Franta.

Cazare

Ca si in celelalte locatii, am ales un spatiu de cazare potrivit pentru noi, iar de data asta am ales un apartament foarte spatios, la Nemea Appart’Hotel. Apartamentul are un living generos, doua dormitoare si de asemenea doua balcoane la fel de mari unde am servit micul dejun si de unde am admirat Coasta de Azur.

Parcarea costa 6 euro/zi si se situeaza la subsolul cladirii cu access direct la etaje.


Complexul are si o piscina in curtea interioara, piscina pe care am testat-o atat imediat dupa ce ne-am cazat, cat si dupa ziua lunga in care am descoperit Monaco si Nisa.

Tot aici am gasit si o spalatorie de haine automata care ne-a prins foarte bine. Tariful pentru o spalare este de 4 euro iar pentru uscare 2 euro. Plata se face cu cardul.

Aici a fost prima data cand ni s-a cerut o garantie de 150 euro pentru sejur. Politica era afisata la receptie, insa pe booking nu. Am optat sa platim cu cardul aceasta garantie, practic nu a fost o plata ci doar o blocare a banilor pe card. Si cu toate ca la check-out am primit o hartie care atesta faptul ca banii au fost deblocati, deblocarea s-a facut dupa 14 zile. Daca am fi platit cash cei 150 euro, i-am fi primit tot cash la check-out.

Un plus al acestui Apart Hotel este faptul ca marea este foarte aproape, la aproximativ 7-8 minute de mers pe jos, si la fel de aproape de Promenade de la Plage. In mare noi nu am intrat deloc deoarece plaja si intrarea in apa sunt pline de pietre, ceea ce nu este pe placul nostru.

Ce am vizitat

Inca de cand am ales sa vizitam aceasta zona a Frantei, primul obiectiv pe lista a fost Monaco. Asa ca dis-de-dimineata, dupa micul dejun, am pornit spre Monaco cu trenul. Am ales aceasta varianta de transport deoarece auzisem ca parcarile sunt foarte putine in Monaco si a fost prima data cand ne-am cam speriat din cauza asta. Statia de tren este foarte aproape de cazare, la aproximativ 6-7 minute de mers pe jos. Pentru cele patru bilete de tren, cumparate de la un automat din gara, am platit 17,8 euro.

Ajunsi in gara din Monaco dupa un drum de o ora si 15 minute, primul lucru pe care l-am facut a fost sa ne oprim datele mobile la telefoane deoarece tarifele de internet mobil sunt foarte mari in Monaco, tara care chiar daca este in Europa, nu face parte din UE. La Vodafone tariful este de 9,52 euro/MB iar la Orange 13,09 euro/MB. Dupa asta am vizitat un birou de informare turistica de unde am primit sfaturi despre ce putem vizita si cum ajungem la aceste obiective. Deoarece Monaco nu se intinde pe o suprafata foarte mare, ne-am deplasat doar pe jos.

Prima vizita a fost la Palatul Princiar, unde ne doream foarte mult sa asistam la ceremonia de schimbare a garzilor. Imaginile si video-ul de mai jos spun mai multe decat as putea eu povesti.

Tot in piata Palatului Princiar avea loc si un eveniment local – Fête de la Saint-Jean, cu grupuri folclorice si targ de produse traditionale.

Din piata am plecat mai departe pe jos spre port, pentru a admira vestitele ambarcatiuni de lux, dar nu inainte de a face un mic popas langa Muzeul Oceanografic si a hrani doi pescarusi mancaciosi.

In drumul spre port am descoperit intamplator un eveniment al pompierilor din Monaco: ziua portilor deschise, eveniment care se organizeaza destul de rar, o data la 3 ani. Deci cumva ne putem considera norocosi ca am putut asista la acest eveniment:). Evenimentul avea loc in cazarma pompierilor unde erau organizate ateliere de divertisment si educatie pentru copii, demonstratii si manevre de salvare.

Dupa ce copiii au stins incendii si s-au urcat in toate masinile de pompieri expuse, am plecat catre port.

Din port am plecat mai departe spre celebrul cazino, un obiectiv pe care nu speram sa-l putem vizita chiar si in interior, da fapt un antreu inainte de intrarea in cazinoul propriu-zis. Am facut de asemena poze cu doua masini de lux care se aflau in fata Hotel de Paris de Monte Carlo care este in vecinatatea cazinoului.

Vizita in Monaco s-a incheiat odata cu cazinoul insa tare ne dorim sa revenim pentru ca mai avem destule de vazut: Catedrala, Muzeul Oceanografic, interiorul Palatului Princiar, Jardin Exotique si Gradina Zoologica. Ne doream insa sa ajungem si in Nisa.

Pentru a ajunge la Nisa am luat autobuzul 100 din centrul Monaco pentru care am platit 1,5 euro/persoana. Calatoria a durat aproximativ o ora iar traseul pana la Nisa a fost de-alungul rivierei franceze, de unde am admirat marea ligurica si plajele ei.

La Nisa am vizitat Colline du Château, o colina cu privelisti spectaculoase catre mare, oras si port. Pentru a ajunge sus am urcat pe jos deoarece ascensorul care asigura urcarea era inchis. Aici se afla situl unui vechi castel ce a fost insa distrus de catre soldatii regelui francez Louis al XIV-lea in anul 1706. In prezent locul a devenit o oaza de liniste si verdeata pentru locuitori si turisti, unde se relaxeaza la restaurantele si terasele sale, sau la cascada artificiala unde te poti racori in zilele calduroase.

Dupa vizita la colina am pornit intr-o plimbare pe jos pe Promenade des Anglais, vestita faleza care se intinde pe o lungime de 7 km pe malul marii. De-alungul promenadei gasim o lunga plaja care la fel ca si in zona Cagnes sur Mer este doar cu pietre, piste de biciclete si multi multi oameni care se plimba, in special seara. Plimbarea s-a incheiat cu intoarcerea la hotel, unde am ajuns cu autobuzul.

Aveti mai jos un scurt filmulet in care am surprins putin din farmecul celor doua orase.

Ce am mancat

La Apart Hotelul la care am stat am optat de data aceasta pentru cazare fara mic dejun, insa exista si posibilitatea de a-l lua de la ei si costa 12 euro/persoana. Avand in vedere ca am avut o terasa foarte generoasa cu vedere la mare, am preferat de data aceasta sa ne gospodarim singuri. Mancarea am cumparat-o de la supermarketul Spar care era foarte aprope de hotel.

In prima seara cand am ajuns la Cagnes sur Mer am iesit la plimbare pe faleza marii unde avea loc o sarbatoare locala (Promenade en Fête). Aici am descoperit o zona de food truck cu specific italian si nu ne-am putut abtine sa mancam tot mancare italiana.

Masa de pranz ne-a prins in Monaco, in apropiere de cazino, unde am intrat intr-un soi de mall sa ne mai racorim si unde am descoperit un McDonalds care a fost optiunea perfecta la acel moment.

A doua seara am mancat tot in Cagnes sur Mer, de data asta pe malul marii. Toata lumea a mancat pizza – semn ca ne era dor tuturor de Italia, unde urma sa ne intoarcem ziua urmatoare :). Preturile pentru o pizza in zona plajei Cagnes sur Mer se situau intre 12 si 15 euro pentru o pizza normala.

Ca si in celelalte locuri vizitate, nu a lipsit bineinteles inghetata, cu preturi identice ca si in Italia.

Daca va plac experientele noastre #in4, puteti sa ne urmariti de asemenea pe FacebookInstagram, Tik Tok si You Tube.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top