Ne-am dorit tare mult anul acesta sa mergem la un Targ de Craciun, altul decat cel din Bucuresti. Ne-am tot gandit si razgandit, am citit recenzii si cand am ajuns la numarul de zile de concediu de care am avea nevoie pentru Budapesta, Viena, Praga sau alte targuri de la vecinii nostri, nu ne-au prea iesit socotelile. Asta pentru ca si eu si Laurentiu avem joburi si un numar standard de zile de concediu, dar si pentru ca cei mici sunt la scoala. Ne-ar fi salvat o deplasare cu avionul, insa pentru ca nu ne-am organizat din timp, biletele de avion depaseau bugetul pe care am fi vrut sa il alocam. Asa ca am hotarat sa ramanem in tara si cel mai aproapiat targ din Romania care poate concura cu brio cu cele din afara este cel de la Sibiu. Noi iubim Sibiul, oamenii de acolo, restaurantul La Taifas si energia pe care ne-o da acest oras.
Cum am ajuns la Sibiu
Cum altfel puteam ajunge la Sibiu decat cu masina pe bine-cunoscutul traseu Bucuresti-Pitesti-Ramnicu Valcea-Sibiu. Chiar daca am plecat intr-o zi de vineri, la o ora rezonabila si traficul a fost ok atat la iesirea din Bucuresti cat si pe restul traseului pana pe valea Oltului, din cauza unui camion rasturnat aproape la iesirea din vale, am stat intr-o coloana care ne-a intarziat cu aproape doua ore. In total am parcurs acest traseu de 280 de Km in 7 ore, care a inclus si o pauza de masa de 30 min la la Dealul Negru – Dedulesti.
In ceea ce priveste parcarea, am gasit un loc chiar in parcarea din fata cladirii in care ne-am cazat, pentru care am platit 10 lei / zi. Noi am ales sa platim la automatul parcarii, dar se poate plati si prin SMS, pretul fiind de 0.45 euro + TVA pentru 1 ora, respectiv 2,20 euro + TVA pentru 1 zi.
Cazare
Cazarea de data aceasta am gasit-o la recomandarea unei alte pensiuni din Sibiu. Asa am ajuns la Lumiere House, un apart-hotel pe care il puteti gasi aici si care este situat in centrul istoric al Sibiului, la 5 minute de mers pe jos fata de Piata Mica. Rezervarea am facut-o cu o luna inainte.
Camera pe care am avut-o a fost de tip Family, cu un pat dublu matrimonial si o canapea extensibila. Canapeaua, pe care am dormit noi adultii, a fost cam inconfortabila deoarece partea pe care se dorme a fost foarte subtire si se extindea direct pe podea.
In rest, camera arata foarte bine, are mobila noua si moderna, este foarte ingrijita, caldura a fost din belsug si spatiu suficient pentru doi adulti si doi copii. Celelalte camere Family din cate am inteles au canapele clasice, cu picioare.
In cladire exista un spatiu amenajat unde se poate servi ceai, apa si cafea din partea casei. In acest spatiu se gaseste un figider pentru cei care doresc sa pastreze diverse alimente.
Pentru fumatori exista o curte interioara micuta, foarte elegant amenajata, care face trecerea dintre spatiul de servit masa si camere. Lumiere House nu ofera servicii de masa contra cost.
Ce am vizitat
Am vizitat cam tot ce se poate vizita in centrul istoric, mai putin interiorul Muzeului Brukenthal, in care am intrat doar pentru a achizitiona cateva suveniruri. Desi ploua, ne-am plimbat prin Piata Mica, Pasajul Scarilor, Turnul Scarilor, Piata Huet, Podul Minciunilor, Turnul Sfatului, Pasajul Piata Aurarilor, Piata Aurarilor, Turnul Fierarilor, Turnul Dulgherilor si cel mai important obiectiv, pentru care am planificat acest city-break a fost Targul de Craciun din Piata Mare.
Pentru noi este a doua oara cand vizitam Targul de Craciun de la Sibiu, prima data fiind in urma cu 2 ani. In mare parte targul l-am gasit neschimbat, dar spre deosebire de acum 2 ani, in targ a fost amplasata o roata panoramica inalta de 22 de metri care ofera o priveliste superba asupra Pietei Mari si a Sibiului. Noi am ales sa ne bucuram de aceasta priveliste dupa lasarea serii, pentru a vedea targul de Craciun si al sau iluminat feeric. Chiar daca am stat la coada aproximativ 25 minute, a meritat experienta celor doua ture petrecute in roata. Pentru a ne da in roata am platit 20 lei de persoana. La coborarea din roata ne-am delectat cu vin fiert si ciocolata pentru care am platit 7 lei pentru un pahar si care se gaseau la foarte multe din casutele din targ. De asemenea la targ copiii pot participa la tot felul de ateliere, care costa 20 lei pentru 45 de minute, se pot da in carusel, pot patina. Targul de Craciun de la Sibiu este deschis pana pe 3 ianuarie 2020.
Pe langa Targul de Craciun, un alt eveniment pentru care am fost prezenti in Sibiu, a fost parada militara de Ziua Nationala a Romaniei. Dupa o seara de vineri si zi de sambata posomorate si ploioase, ziua de duminica in care a avut loc parada a fost una insorita si frumoasa, lucru care a facut ca parada sa fie si mai atragatoare. Daca aveti rabdare, o puteti viziona pe toata in video-ul de mai jos.
Chiar daca parada nu s-a ridicat, ca numar de cadre militare implicate, la nivelul celei din Bucuresti sau chiar Alba Iulia, parada din Sibiu a fost mai putin aglomerata fata de cele doua mentionate mai sus si am putut viziona defilarea cadrelor militare si a tehnicii militare, fara sa ne inghesuim. Am avut parte de asemenea si de o survolare a spatiului aerian din zona paradei de catre patru elicoptere (IAR) si sase avioane Mig 21 LanceR.
Iar la finalul paradei am vizitat expozitia de tehnica militara si tehnica de comunicatii organizata langa Bulevardul Corneliu Coposu, unde s-a desfasurat parada.
In afara de obiectivele si activitatile de mai sus, am mai avut una interesanta si pe care v-o recomand, daca vizitati Sibiul cu copiii in perioada targului de Craciun, dar si cu ocazia altor sarbatori (Pasti, festivalul CibinFest): o plimbare cu trenuletul turistic prin centrul Sibiului. Traseul nu este unul foarte lung, dureaza aproximativ 10 minute si porneste din Piata Mare si apoi continua pe strada Gheorghe Lazar, strada Cetatii si apoi inapoi spre Piata Mare prin bulevardul Nicolae Bălcescu. Pretul unui bilet este de 10 lei pentru o persoana, iar copiii nu beneficiaza de reduceri. Trenul poate fi o metoda usoara de a traversa orasul rapid si de a vedea cateva puncte turistice, precum cea mai frumoasa strada din Sibiu – strada Cetatii. Mai jos puteti viziona plimbarea cu trenuletul.
Ce am mancat
Masa de pranz din prima zi ne-a prins pe drum si am optat sa mancam la vestitul Deal Negru si ai sai celebri mici de la Dedulesti. Nu mai mancasem de cativa ani buni acolo. Din pacate nu prea mai e ceea ce stiam noi, calitatea produselor a mai scazut, important e ca nu ne-am ales cu vreo indigestie in urma acestei experiente. Preturile sunt accesibile 4 lei pentru un mic, 5 lei pentru un carnat, 10 lei o ceafa la gratar, 5 lei o portie de cartofi prajiti si 7 lei o portie de salata asortat de muraturi, dar sincer data viitoare vom cauta o alta alternativa pentru mancare daca va fi nevoie.
Cele doua pranzuri si seri care au urmat le-am servit la restaurantul care ne-a ramas noua in suflet de la precedentele vizite in Sibiu – La Taifas, unde mancarea este foarte gustoasa, iar personalul si servirea asa cum ar trebui sa fie peste tot in Romania. Am platit pentru o ciorba de fasole in paine 18 lei, o pizza prosciuto e funghi 22 lei, un cotlet de porc la gratar 22 lei, un prigat nectar 7 lei.
Si bineinteles ca ne-am imprietenit si aici cu unul dintre chelneri, Simi, care seamana izbitor cu Justin Timberlake.
Micul dejun din prima zi l-am servit la o terasa din centru, Casa Frieda, asta pentru ca la La Taifas deschide la ora 12 :). Aici copiii au dorit sa manance o omleta cu sunca si cascaval pentru care am platit 10 lei pentru o portie si pe care au impartit-o cu vedeta terasei, o pisicuta. A doua zi am luat un mic dejun rapid de la McDonald’s pentru ca ne grabeam la parada.
Intre mese ne-am delectat cu bunatati de la targul de Craciun: ciocolata de casa in jur de 7 lei 100 g si 9 lei 100 de g ciocolata fara zahar, langosi cu ciocolata si branza intre 7 si 10 lei, vata de zahar 5 lei si din nou ciocolata de casa 🙂
Daca va plac experientele noastre #in5, puteti sa ne urmariti si pe Facebook, Instagram, Tik Tok si You Tube sau puteti rasfoi prin arhiva blogului pentru alte idei de petrecere a timpului liber.