Calatoria noastra cu masina pe traseul Bucuresti – A3 – Ploiesti – Cheia – Sacele a durat aproximativ 3,5 ore si a avut ca destinatie Pensiunea Ferdinand din Sfantu Gheorghe. Aceasta decizie de a vizita Sfantu Gheorghe a fost luata destul de rapid, astfel incat optiunile de cazare au fost destul de limitate. In cele din urma, am ales un apartament din Pensiunea Ferdinand, care a avut o canapea extensibila, un pat dublu, o chicineta si mic dejun inclus.
Chiar daca vremea nu a fost tocmai prietenoasa cu noi, am reușit sa vizitam cateva obiective turistice din zona. Printre obiectivele recomandate in zona se numara Castelul de la Arcus, la doar 5 km de Sfantu Gheorghe, dar am constatat ca acesta nu se mai poate vizita, deoarece a devenit proprietate privata. Cu toate acestea, am făcut câteva fotografii din exterior.
In centrul orasului Sfantu Gheorghe, am gasit Parcul Elisabeta, amenajat in jurul anilor 1880 si numit dupa Regina Elisabeta, cunoscuta sub numele de Sissi, sotia imparatului Franz Joseph al Austriei. Am admirat statuile din parc si am făcut o plimbare pe aleile sale.
A doua zi am mers spre Lacul Sfanta Ana. Diferenta fata de cand l-am vizitat acum cativa ani este ca nu se mai poate ajunge cu masina pana la parcarea de jos langa lac. Un autocar face naveta intre parcarea de sus si cea de jos, dar care este cam neincapator pentru numarul mare de turisti care viziteaza lacul. Parcarea costa 25 de lei/3 ore. Ne-am dorit sa vizitam si Tinovul Mohos, aflat in apropierea lacului, dar a fost foarte frig (11 grade in mijlocul lunii august), asa ca am renuntat.
Dupa lac, am vrut sa vedem ceva din mult laudatul complex Baile Balvanyos, dar nu ne-a impresionat prea mult. Drept urmare, ne-am continuat calatoria in tinuturile secuiesti si am mers sa vizitam Baile Tusnad. Pe lista noastra era si Bastionul Apor, un turn construit în 1883 de catre contele Apor Károly. Traseul nu este foarte dificil si nici foarte lung, aproximativ 20-30 de minute de mers pe jos si o diferenta de nivel de 85 m, dar din cauza ploii am renuntat sa il vizitam.
Pe drumul de intoarcere spre Bucuresti, am oprit la Cascada Urlatoarea din Vama Buzaului, o alta atractie naturala impresionanta din Romania. Cascada este amplasata in apropiere de DN10 si se poate ajunge la ea urmand un traseu usor de aproximativ 15 minute. Apa care cade de la o inaltime de 15 metri face o zgomotoasa “urlatoare” si creeaza un peisaj spectaculos.
Ultima noastra oprire a fost la Rezervatia de Zimbri “Valea Zimbrilor” din Acris, Vama Buzaului. Acest parc natural acopera o suprafata de 12 hectare si gazduieste 27 de zimbri. In plus, puteti vedea si cerbi si ciute care traiesc in aceeasi zona cu zimbrii. Am avut chiar norocul sa vedem si doi reni, o surpriza placuta.
Ce am mancat?
In ceea ce priveste mancarea, micul dejun tip bufet suedez inclus in pretul camerei de la Pensiunea Ferdinand a fost peste asteptarile noastre. Pranzul din prima zi l-am servit la Restaurantul Bastion, recomandat de gazdele noastre de la Pensiune. Seara am mancat ceva rapid si aproape de cazare, la Pizzeria Tribel.
În a doua zi am luat pranzul la Hanul Secuiesc din Baile Tusnad, un restaurant foarte recomandat de localnici si turisti. Am gustat mancaruri traditionale unguresti si am fost foarte multumiti de calitatea si prezentarea acestora.
In concluzie, calatoria noastra la Sfantu Gheorghe a fost o experiența minunata, chiar daca vremea nu a fost cea mai buna. Am avut ocazia sa vizitam cateva atractii turistice impresionante, sa ne bucuram de frumusetea naturii si sa savuram mancaruri delicioase. Daca va doriti o escapada in zona Covasna – Harghita, va recomandam sa luati in considerare si Sfantu Gheorghe ca destinatie.
Daca va plac experientele noastre #in4, puteti sa ne urmariti de asemenea pe Facebook, Instagram, Tik Tok si You Tube.